четвртак, 26. септембар 2013.

КАКО НАПРАВИТИ ЈЕФТИН СОЛАРНИ КОЛЕКТОР ОД ЛИМЕНКИ?

Генијално решење приказано на сајту  cansolair.com послужило је као инспирација да се у кућним условима направи ефикасан соларни колектор са циљем да се искористи бар део овог непресушног богатства. У питању је невероватно једноставан и јефтин соларни колектор за допунско грејање куће, који директно загрева ваздух. Најинтересантније је то што је колектор скоро у потпуности направљен од празних алуминијумских лименки!

Кућиште за соларни колектор направљено је од дрвета (шпер-плоча 15мм), док је његова предња страна од плексигласа/поликарбоната (можете користити и каљено стакло), дебљине 3 мм (0,12 инча). На задњој страни кућишта постављена је стаклена вуна (можете користити и стиродур 20мм) као изолација.

Соларни апсорбер је израдјен од пивских и лименки сокова које су офарбане мат-црном бојом отпорном на високе температуре. Горњи део (поклопац) лименке је посебно обликован да би се добила већа ефикасност приликом размене топлоте измедју лименке и ваздуха.

Када је сунчано, без обзира на спољашњу температуру, ваздух у лименкама се загреје веома брзо. Вентилатор враћа загрејани ваздух назад у просторију коју грејемо.


За почетак прикупити празне лименке од којих ћете саставити соларни панел. Потребно је опрати лименке одмах, јер веома брзо почну да шире непријатне мирисе. На свакој лименци ексером обележити три рупе, а затим избушити дно помоћу алата.



Залепите лименке било којим лепком или силиконом отпорним на високе температуре, бар до 200 °Ц. Постоје и производи за лепљење који могу да издрже чак до 280 °Ц или 300 °Ц. Поклопац лименке и дно друге лименке савршено пријањају једно на друго. Ставите лепак/силикон на руб лименке и притисните дно друге лименке на њу. Припремите шаблон за слагање лименки за који можете искористити две најобичније равне даске и спојити их ексерима. Шаблон ће обезбедити ослонац током сушења лименки како би се добила равна цев – соларни тунел. Додатно причврстите лименке за шаблон помоћу гумица за тегле.



Кутије усисног и издувног дела се израдјују од дрвета или 1мм алуминијума; празнине на ивицама су попуњене са лепљивом траком отпорном на топлоту или силиконом. Поклопци кутија имају изрезе од 55мм направљене стационарном бушилицом. Соларни апсорбер стаје у кућиште колектора направљено од дрвета. Поледјина кутије соларног колектора је од иверице. Да би се конструкција додатно учврстила, мозете направити и унутрашње преграде од летвица. Измедју преграда поставите изолацију – стаклену вуну или стиродур.



На крају је соларни апсорбер офарбан црном бојом и постављен у кућиште. Кућиште је прекривено плексигласом који је причвршћен за оквир и темељно заливен силиконом. Поликарбонат/плексиглас је благо конвексан у циљу добијања веће чврстоће. Важна напомена: Овакав соларни систем не може да акумулира топлотну енергију коју произведе. Када је сунчано, соларни колектор производи топлоту, али је неопходно да се она одмах употреби за грејање ваздуха унутар стамбеног простора. Уколико нема сунца потребно је прекинути довод ваздуха у соларни колектор, јер би у супротном просторија почела да се хлади. Ово се може решити на једноставан начин – уградњом бесповратног вентила чиме ћете свести губитке топлоте на минимум.

Нема коментара:

Постави коментар