четвртак, 26. септембар 2013.

УРАДИ САМ: ГРАФИТИ ОД МАХОВИНЕ

Млади графитери широм света, свесни колико штете наносе животној средини користећи спрејеве са токсичним материјама, досетили су се нове, еколошке идеје. Тако су почели да праве графите од маховине, познате и као еко или зелене графите.



Маховина је веома распрострањена и спада у групу копнених биљака. Најчешће се може наћи у влажним срединама, попут северних страна стена и коре дрвећа, или у виду зеленог покривача шумског тла. Међутим, мишљење да маховина успева једино у влажним пределима је погрешно. Постоје не ретки примерци пустињских маховина или маховина тундри. Улога маховине у екосистему је велика. Како је веома успешна у мочварним пределима и планинским шумама, она спречава ерозију земљишта. Такође се понаша и као суђер, упија и полако одаје воду екосистему. Маховина лако упија и околне загађиваче и може послужити као биоиндикатор степена загађености система.

Идеја на коју су дошли млади графитери се може лако применити и као унутрашња декорација зидова у кућама и становима.



Представљамо вам рецепт како да то урадите у вашој кући.

Потребни састојци:

Једна или две шаке маховине
2 шољице јогурта
2 шољице воде или пива
 ½ кашичице шећера
Кукурузни сируп (по избору, не морате га користити)
Блендер
Четка за цртање

Корак 1. Накупите што више маховине можете

Корак 2. Оперите маховину како би уклонили што више земље са корена.

Корак 3. Исеците је у што ситније комаде и ставите у блендер.

Корак 4. У блендер додајте јогурт, воду или пиво и шећер. Мешајте смесу док не буде потпуно измиксана. Текстура треба да буде слична куповној фарби.

Корак 5. Ако вам се чини да смеса није довољно густа и да ће при наношењу на зид капљати, додајте кукурузни сируп док не добијете жељену густину.

Корак 6. Када је смеса спремна, помоћу четке за цртање је нанесите на површину на којој желите да маховина расте. За овај корак су могућности безбројне, можете цртати разне ствари, писати...

Корак 7. Једном недељно треба залити маховину, а најлакше је помоћу распршивача. Заливањем ћете подстаћи маховину да расте, и овај корак је веома битан уколико живите у сувом окружењу.



Савети:

Графит од маховине је најбоље направити у делу куће где има довољно влаге и дневне светлости
Маховина најбоље расте на порозним површинама као што су цигла и друге камене површине
Најбоље време да засадите свој графит од маховине је пролеће или јесен
Одржавајте маховину влажном, то ће подстаћи њен раст
Уколико из било ког разлога желите да уклоните маховину са зида, попрскајте је соком од лимете, тако ће се најбрже осушити.



Нема коментара:

Постави коментар